Hogyan borulhat fel a hormonegyensúlyunk?

2023.09.13

Hormonjaink úgy dolgoznak együtt, mint a zenészek egy zenekarban – minden zenésznek megvan a saját hangszere és szólama, ám a zene akkor lesz szép, ha mindenki a lehető legjobban játszik, és közben együtt is működnek a többiekkel.

Hogy is néz ki ez az egyensúly a gyakorlatban?

 • sugárzó bőr
 • egészséges dús haj
 • erős körmök
 • menstruációnk fájdalommentes
 • alig tapasztalt fejfájás
 • rengeteg energia
 • megérezzük, mikor ettünk eleget
 • stabil és egészséges súly, amivel nem kell foglalkozni
 • magas libidó
 • jól alszunk
 • reggelente energikusan ébredünk
 • kedvünk van mozogni és sportolni
 • széklet napi rendszerességgel
 • éberek és figyelmesek vagyunk
 • jó memória
 • csak az étkezések idején eszünk, nem nassolunk
 • nincs szőrnövekedés olyan helyen ahol nem kéne
 • normális mértékű izzadás
 • nem hideg vagy meleg a kezünk s a lábunk
 • jó koncentrációs képesség
 • egészséges anyagcsere

A hormonjaink folyamatos kapcsolatban vannak a külvilággal

A hormonokat a testőreinknek is tekinthetjük, akik a nap 24 órájában a rendelkezésünkre állnak. Egymással összefogva azt figyelik, hogy a külvilág biztonságos-e számunkra. Még akkor is, amikor úgy tűnik, hogy a testünk nincs kapcsolatban a külvilággal - hiszen például bármikor felszállhatunk egy Hawaiba tartó repülőgépre, kiszakítva magunkat az addigi környezetünkből. Ám a testünk mindig része a környezetének, és mindig reagál is a külső körülményekre. Ez így van jól, hiszen ez a túlélés kulcsa. Ha Magyarországon hideg van, a testünk mindent megtesz azért, hogy felmelegedjünk, ám ha kiszállunk a repülőból a trópusi Hawaiin, le akar majd hűteni minket.

A testünk tulajdonképpen folyamatos párbeszédet folytat az aktuális környezettel, hogy tudja, mikor mit kell tennie. Hűteni vagy melegíteni kell? Aludni vagy felébredni? Zsírt felhalmozni vagy égetni? Az az egészséges, ha éhséget érzünk, vagy az, ha telitettséget? Boldoggá fog tenni minket a szex, vagy arra van szükségünk, hogy egyedül legyünk? A testünk sosem tud elszakadni az adott környezettől, és a hormonjaink egyfolytában azzal vannak elfoglalva, hogy alkalmazkodjanak, hogy mi, ameddig csak lehet, egészségesek és életerősek maradjunk.

És most értünk el a történet legfontosabb tanulságához, a hormonális problémák kulcsához: a külvilág, amely körülveszi a testünket, nem ideális. Testünk akkor érezné jól magát, ha egész nap a friss levegőn lennénk, ahol ideális a klíma és nincs szennyezettség. Ideális esetben egész nap bandukolnánk, friss zöldségeket, gyümölcsöket és magvakat gyűjtögetnénk. A nap végén szeretteinkkel tüzet raknánk, és vacsorát készítenénk, történeteket mesélnénk, majd időben lefeküdnénk, hogy az alvásunk minősége is megfelelő legyen. Arra tippelek, hogy kevesen élnek ilyen körülmények között. Hát én sem.

A nők sokkal sérülékenyebbek

A nők egészségi állapota manapság sokkal sérülékenyebb, mint a férfiaké. Várható életkorunk 83 év, ami 3,5-tel több, mint a férfiaké. Azonban átlagban 7 évvel többet szenvedünk krónikus betegségektől. Vagyis tovább élünk, ám ezeknek az éveknek az életminősége igencsak kétséges.

A nők sokkal korábban mutatnak olyan krónikus betegségeket, amelyekben a férfiak ritkábban betegszenek meg, nem beszélve azokról a kóros folyamatokról, amelyek a női nemi szerveket - a méhünket, a petefészkünket, a mellünket és a vaginánkat - érintik.

A nyugati világban tizenötször annyi nőnek van alulműködő pajzsmirigye, mint férfinak. Reumatikus artritisz, artrózis, csontritkulás, krónikusfáradtság-szindróma (CFS), Alzheimer-kór, agyvérzés, szív- és érrendszeri betegségek: ezek mind sokkal gyakrabban fordulnak elő nőknél, mint férfiaknál. Ugyanez igaz az autoimmun betegségekre, mint a Crohn-, a Hashimoto-betegség, a cöliákia és az SM. Depressziótól, szorongástól és álmatlanságtól is kétszer annyi nő szenved, mint ahány férfi.

Mindemellett egyre több nő szenved olyan, teljes egészében még nem ismert betegségektől és tünetegyüttesektől, mint a PMS, a PCOS, az endometriózis, a fájdalmas menstruáció, a migrén, a fájó mellek, a mióma, a hajhullás, a lipoödéma, a pajzsmirigyproblémák, a hangulatváltozások, a mellékvese problémák és a memóriazavarok.

Egyre több fiatal nő esik nehezen teherbe, és egyre korábbi életkorban üti fel a fejét az Alzheimer- és a Parkinson-kór. Egyre több negyven fölötti nőnek van számos olyan panasza, amelyet az egyszerűség kedvéért most csak változókori problémának fogunk hívni.

Háromból egy nőt érintenek előbb vagy utóbb a daganatos betegségek. A mellrák jelenleg minden nyolcadik nőt érint. Az előző század ötvenes éveiben ez a szám még csak huszonkettő volt.

Mintha egy világméretű járvány szedné áldozatait. A történelem során mi, nők még soha nem voltunk ennyire betegek. Mi lehet a baj? A lehetséges válasz az, hogy egyre inkább olyan környezetben élünk, amely megzavarja a női hormonegyensúlyt. Természetesen a férfiak hormonegyensúlya sem marad érintetlenül, de mi, nők sajnos sokkal érzékenyebbek vagyunk.

Melyek a hormonzavartokozó legfontosabb tényezők, amelyek a nők egészségét veszélyeztetik?

 • Táplálkozás
 • Kozmetikai szerek
 • Háztartási tisztítószerek
 • Gyógyszerek
 • Stressz
 • Mozgás és edzés hiánya
 • Felborult alvás-ébrenlét ciklus

Táplálkozás - talán a legfontosabb környezeti faktor

A hormonjaink mindig reagálnak a környezetükre. Szerencsére akkor sem kell drasztikus döntéseket hoznunk, ha egészséges környezetben akarunk élni. Nem szükséges a napsütéses Hawaiira emigrálnunk. A legfontosabb környezeti tényező ugyanis az, amit megeszünk. Hiszen amikor eszünk, beengedjük a környezetünket a testünkbe.

Az vagy, amit megeszel - a mondás igazabb, mint gondolnánk. Minden másodpercben tízmillió sejt pusztul el, és tízmillió sejt születik a testünkben. Ezek a folyamatok pedig attól is függenek, hogy mit eszünk.

Szervezetünk olyan építmény, amely önmagát álltja helyre és gyógyítja folyamatosan. Egy vágás az ujjunkon vagy egy kék folt a lábunkon magától meggyógyul. A gyógyulási folyamat - még ha nem is látszik - a sokkal mélyebb rétegekben is jelen van.

Minden másodpercben tízmillió új sejt születik abból, amit megeszünk

Vagyis: a tömeges sejtképződés a testünkben a tápláléknak köszönhető. Nemcsak a hajunk és a körmünk, hanem a szívünk, a májunk, a vesénk, sőt még a csontjaink is élő szövetek, amelyek állandóan megújítják és helyreállítják magukat. Az étrendünkön múlik, a testünk elég tápanyaghoz jut-e ahhoz, hogy minden másodpercben megújítsa önmagát egészséges sejtekkel.

Az étrendünktől függ az is, hogy kellő mennyiségű tápanyag áll-e rendelkezésre ahhoz, hogy a megfelelő hormonok a megfelelő mennyiségben termelődjenek.

A holnapi testünk itt fekszik a mai tányérunkon

Nagyon fontos, hogy mit eszünk. Azt szoktam mondani: a holnapi testünk itt fekszik a mai tányérunkon. Ez persze kicsit leegyszerűsíti a képet, hiszen az is fontos, hogy a szervezetünk képes legyen felszívni, jól hasznosítani és kiválasztani a megfelelő tápanyagokat. A legrosszabb eset az, amikor hozzájutunk ugyan értékes tápanyagokhoz, de ki is ürítjük őket. Minél egészségesebben táplálkozunk, annál inkább képes lesz a testünk és az emésztésünk önmaga gyógyítására, és annál könnyebben szívódnak fel és kerülnek jó helyre a tápanyagok.

Az étrendünk az agyunkra és az érzelmeinkre is hat. Közvetlen összefüggés van az elfogyasztott ételek, valamint a koncentrációs képesség, az érzelmi és mentális állapotunk között is. Az étrendünk nagyban befolyásolja a hormonháztartásunkat, és a hormonháztartásunktól függ, hogyan érezzük magunkat.

Bizonyos sejtek egy nap alatt megújulnak, másoknak ez tovább tart, viszont hétévente szinte minden sejtünk kicserélődik. Ami azt jelenti,hogy hét év alatt teljesen megújulhatunk! Hogy ettől jobb vagy rosszabb lesz-e nekünk, azon múlik, hogy mit rakunk a tányérunkra.

Enikő


Források:

Marjolein Dubbers: Hormon kontroll