Hormonbarát karácsonyi menü

2024.01.02

Mióta nem szüleimnél töltjük a karácsonyt, rájöttem, hogy december 24-e nem a karácsonyra hangolódásról szól, hanem a robotolásról a konyhában.. Így én már pár éve mindig 23-án megyek át robotüzemmódba – amit lehet elkészítek előre, így 24-én már csak az utolsó simítások vannak hátra, és én is tudok a lányokkal karácsonyfát díszíteni, nyugodtan készülődni Szentestére. Ezt szerencsére idén is sikerült megvalósítanom, aminek nagyon örültem, mert nem minden recepttel működik az "előre elkészítem" módszer.

Idén sokat gondolkoztam, hogy a vegán halászlé mellé készítsek-e még valamit, de attól féltem, hogy nem lesz elég tartalmas a leves hal nélkül, így inkább elkészítettem a szeretett svéd húsgolyó vegán változatát.

Kicsit izgultam, mert a halászleven kívül mindent először készítettem el, így volt rá esély, hogy leánykáimnak nem fog ízleni a menü (ami előfordul egy ötévesnél, a háromévesnél meg annál inkább), de mindenki jóízűen felfalt mindent. Nagyobb leánykám többször is megjegyezte, hogy ez eddig a legfinomabb vacsora, amit valaha evett – na ennél több dicséret nekem nem kellett.

Mivel a halászlé padlizsánból készül, így nyáron a legjobb elkészteni, és a többi recept sem ünnepi különlegesség, így arra bíztatlak titeket, hogy próbáljátok ki, mert tényleg finomak lettek – a "húsevő" barátoknak/rokonoknak is bátran elkészíthetitek, garantáltam meg fognak enni mindent.

Íme tehát a 2023-as karácsonyi menü, amit készítettem – fogadjátok szeretettel.

Vegán halászlé, vagyis a "haltalanlé"

Hozzávalók:

  • 2 db közepes padlizsán
  • 3 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db nagyobb burgonya
  • 2 ek paprikakrém
  • 2 ek sűrített paradicso
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • 2 tk só
  • frissen őröl bors
  • 1 nori alga lap

Elkészítés:

A padlizsánt vágd kb. egy centi vastag szeletekre. A szeletek közepét vágd ki, így lesz halszelet alakjuk. A maradék padlizsánt vágd kockákra – nem kell meghámozni.

A padlizsán szeleteket mindkét oldalát sózd és borsozd meg, majd sütsd meg sütőben – amíg pírt nem kapnak.

A felaprított hagymát és fokhagymát párold meg kevés vízen üvegesre, majd add hozzá a kockára vágott padlizsánt, paradicsomot, és paprikát. Sózd és borsozd, majd fedd le a zöldségeket és hagyd, hogy párolódjanak – ha szükséges önts hozzá kevés vizet.

Ha már kicsit megrogytak a zöldségek, akkor szórd meg a füstölt paprikával, keverd át párszor és öntsd fel vízzel.

Most mehet bele minden maradék hozzávaló.

(Itt lehet trükközni – ha sűrűbben szereted a halászevet, akkor annyi vízzel öntsd fel, hogy épp ellepje a zöldségeket, de ha hígabban, akkor pár ujjnyival több vízzel öntsd fel – én így tettem, így volt szerintem pont jó.)

Fedd le és főzd addig, amíg a zöldségek jól átfőttek, kb. 30-45 percig.

A megsült padlizsán szeletekkel együtt tálald (nyugodtan rakd bele a levesbe a szeleteket, szépen egyben maradnak még másnap is).


Svéd zöldséggolyó

Hozzávalók:

  • 100 g vöröslencse
  • 1 db vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 150 g gomba (mindegy milyen, én most barnát használtam)
  • 2 tk római kömény
  • 70 g zabpehelyliszt
  • 3 ek friss petrezselyem (én most annak híján szárítottat használtam)
  • 2-3 ek szójaszósz
  • 1 tk só
  • frissen őrölt bors

Barna mártás

Hozzávalók:

  • 250 ml zöldség alaplé
  • 1 konzerv/doboz kókusztejszín
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 tk mustár
  • 2 tk fokhagymapor
  • só és bors
  • 1 ek keményítő

Aszaltszilva mártás

Hozzávalók:

  • 1 dl vörösbor
  • 200 g aszalt szilva
  • 1 marék aszalt, magozott datolya
  • 1 db narancs
  • 1 tk fahéj
  • ½ tk darált szegfűszeg

Elkészítés:

Svéd zöldséggolyó

Főzd meg a vöröslencsét dupla mennyiségű vízben kis sóval együtt.

Egy serpenyőben kevés vízen párold üvegesre a hagymát a fokhagymával együtt (vigyázz, nehogy leégjen, kevés vizet pótolj mindig), majd add hozzá a pucolt, durvára kockázott gombát.

Ha már a gombák is megfonnyadtak, akkor add hozzá a római köményt, sót és a borsot (ha neked is csak szárított petrezselymed van, akkor azt is most add hozzá). Kevergesd és hagyd addig alacsony lángon főni, amíg minden össze nem puhul. Ha kész vedd le a tűzről.

Egy tálban keverd össze a hozzávalókat: főtt vöröslencsét, hagymás gombát, zabpehelylisztet, friss petrezselymet és a szójaszószt – keverd össze és fűszerezd ha még kell. Egy botmixer/turmix/aprító segítségével turmixold össze annyira, hogy egy formálható masszát kapj.

Formálj vizes kézzel golyókat a masszából és rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, majd sütsd 200 fokon aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

(Én annyit "rontottam", hogy a kész golyókat megforgattam rizslisztben, hogy egyben maradjon, de kiderült felesleges volt, sőt, még a szép barna húsgolyó forma helyett puszedli kinézetük is lett.. 😊)

Barna mártás

A keményítőn kívül önts minden hozzávalót egy serpenyőbe és forrald össze.

Egy bögrében keverd csomómentesre a keményítőt egy kis vízzel, majd öntsd bele a mártásba. Forralj rajta még egyet, és kész is.

*A keményítő helyett használhatsz útifűmaghéjat – nekem az pont elfogyott, ezért használtam keményítőt.

*(Szójaszószom elfogyott, így az én mártásom fehér lett, de az íze zseniálisan finom volt – szerintem máskor is kihagyom).

Aszaltszilva mártás

Az aszaltszilvát és a datolyát a naranccsal együtt vágd durvább darabokra.

Önts minden hozzávalót egy serpenyőbe, majd forrald őket össze.

*Ha túl sűrűnek érzed a szószt, akkor rakj hozzá főzés közben még egy kis bort vagy vizet.

*Turmixolhatod is a végén, én nem tettem.


Répatorta

Annyira koncentráltam a krémre, hogyan tudnám vegán változatban elkészíteni úgy, hogy finom legyen, hogy teljesen elsiklottam a liszthasználati kérdés felett, így ezt most fehér tönkölyliszttel készítettem, de legközelebb ezt is módosítani fogom, hogy gluténmentesen is el lehessen készíteni.

Hozzávalók:

Torta alap

  • 250 g liszt (én tönkölylisztet használtam)
  • 1 tk sütőpor
  • 1 tk szódabikarbóna
  • ½ tk só
  • 2 tk fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 1 bögre datolyapaszta
  • 250 g reszelt répa
  • 2 lenmag-tojás (2 ek lenmagpehely & 6 ek víz)
  • 2 ek lenmagolaj
  • 1 tk vanília aroma
  • 1 ek almaecet
  • 100 g durvára vágott dió
  • fél konzerv durvára vágott ananász (frissen még jobb)

Krém

  • 100 g kesudió (előző este beáztatott)
  • 1 konzerv kókusztej – csak a kemény része, a víz nem kell
  • ½ bögre datolyapaszta
  • maradék konzerv ananász darabok (leve is)
  • ½ db facsart citrom leve
  • 1 lötty vanília aroma

Elkészítés:

Torta alap

Keverd össze egy tálban a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, sót, fahéjat és a szerecsendiót.

Egy másik tálban keverj össze minden maradék hozzávalót, majd keverd össze a lisztes keverékkel.

Előmelegített sütőben sütsd készre 180 fokon, kb. 30 perc alatt – tűpróbával ellenőrizd, hogy ne maradjon nyers.

Hagyd kihűlni, mielőtt kiszeded a formából.

*Datolyapaszta: a datolyát öntsd fel annyi forrásban lévő vízzel, amennyi éppen ellepi. Fedd le, hagyd állni 10 percig, majd turmixold össze.

Krém

Minden hozzávalót önts bele a turmixgépbe és turmixold simára.

Torta összeállítása

Minden hozzávaló legyen kihűlve – ha a krémnek van ideje összeállni a hűtőben, az még jobb.


Kihangsúlyoznám, hogy szóját, szójából készült termékeket nem szoktam javasolni azoknak a nőknek, akiknek van bármilyen hormonproblémájuk. Ha a hormonjaiddal minden rendben van, akkor alkalmanként fogyasztható – de minden nap így sem ajánlom. Az ünnepi alkalmak erre pont tökéletesek – ez nálunk is így van!

Egészségetekre! 

Enikő


Mindegyik receptet a neten kutattam fel, de módosítottam is itt-ott, többet-kevesebbet. Az eredeti receptek forrásait itt találod:

Vegán halászlé: https://www.mindenmentes.hu/2020/11/haltalanle-vegan-halaszle-tene/

Svéd zöldséggolyó barna mártással: https://biancazapatka.com/en/vegan-swedish-meatballs/

Aszaltszilva mártás: https://www.nosalty.hu/recept/sertesszuzermek-aszaltszilvas-martassal-fokhagymas-burgonyaval

Alap répatorta: https://lovingitvegan.com/vegan-carrot-cake-lemon-buttercream-frosting/